Нова пречка пред туристите, опитващи да избегнат хаоса на летищата в Европа

В Италия и Хърватия цените на автомобилите под наем са се повишили рязко с повече от 180%

18.07.2022 | 12:57 Редактор: Петя Кръстева
Нова пречка пред туристите, опитващи да избегнат хаоса на летищата в Европа

Неприятна изненада може да очаква европейските туристи, които искат да избегнат хаоса на летищата това лято, като наемат автомобил. Цените, които през 2021 г. достигнаха рекорди, тази година отбелязват нови висоти, а крайбрежните региони на Европа са особено засегнати от завишените стойности, предава Bloomberg.

Пътуващите в Испания, които преди пандемията можеха да наемат автомобил за малко повече от 20 евро на ден, това лято ще трябва да платят поне три пъти повече. В Италия и Хърватия цените са се повишили рязко с повече от 180% според данни, събрани от Check24.

Положението може да се влоши още повече и пътуващите в последната минута трябва да действат бързо, съветва Андреас Шифелхолц, управляващ директор на сайтa за сравняване на автомобили под наем. 

"С наближаването на датите за пътуване и наемане на кола цените ще продължат да се увеличават“, предупреждава той.

Нарастващите цени са резултат от следпандемичния стремеж към пътешествия, който очевидно не се влияе от нарастващата инфлация, наближаващата енергийна криза и опасенията от рецесия. По данни на Oxford Economics Tourism Tracker през май нощувките в еврозоната са се възстановили до нивата отпреди кризата. С началото на европейските училищни ваканции броят на почиващите ще продължи да расте.

Възстановяването на пътуванията вече предизвика хаос на европейските летища. В някои от най-натоварените центрове на континента над 60% от полетите закъсняват, а 8% се отменят, показват данни, събрани от туристическата агенция Hopper Inc.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС, архив

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК